Monday, April 16, 2012

8 perkare yg customer mahukan dari para penjual!!

hye...hye...hye...
kali nie... VP nak story cikit la yunk...
haaa...VP de dengar ade yg soksek2..blakang tu...
hahaha...sebab tajoknye cam x menarik eaaa??
x...bukan ape... kali nie..nak lari tajok sikit laa....
bukan gossip semase k... hehehe
VP nak cite sikit... sal ape yg kite mahukan sebagai seorang penggune...

kebiasaannye kite sebagai penggune selalu leka yg kite sebenarnye ade hak sebagai seorang yang boleh menentukan pilihan yang kita buat semase kite membeli....betol x???

n penjual juga harus la seda..setiap pembelian yg dilakukan itu dijalan kan dengan keadaan elok...supaye tiade sebarang masalah diantara due belah pihak nanty kan...

sebagai contoh... VP nak cite kat korunk nie... sebenarnye VP nie memng seorang yg suke shoping...Window Shoping, Shopping Holic...dan sebagainye laahh... ahahahah...memng VP nie suke membeli... n slalu la jugak membuat tempahan barang secare online.... haaaa... sebenarnye kite di malaysia nie maseh kureng mengguna kan kaedah pembelian secare online kan... coz takot tertipu....shoping online nie...perlu dilakukan jika ade keberanian tok menghadapi sebarang risiko terhadap barang yg kite tempah tu... di US perniagaan secare online ini sudah biase dengan kehidupan mereka... sooo pembelian secare online bukan satu isu yang harus mereka takot kan disana...

tgok kan dah melalot...hehehehe... ok sambung balek... ermmm...
jadek yg kite mahukan sebagai seorang penggune ketika membuat pembelian secare online nie... 
  1. maklum balas tentang barang yg kite tempah
  2. perician dan jenis barang yg digunakan dalam menghasilkan barang tersebut
  3. ketahanan barang tersebut
  4. jaminan ganti rugi sekiranye barang yg dihantar mengalami kerosakan
  5. harge sebenar barang mengikut kuantiti
  6. kos penghantaran tidak termasuk item.
  7. Jaminan mase... bile barang akan sampai
  8. Resit pembelian.

ke semua lapan list diatas ini sepatut nye ade... ini tidak, sesetengah pihak tidak menyatakan dengan jelas tentang barang  yg ditempah... dan membuat pembeli tertanye2 akan status item tersebut...ishhh x bole la camtuuu kan.... hurmmm

mengikut pengalaman VP dalam pembelian secare online nie... sume item dihantar dalam keadaan elokkk... dan baekk... tapy VP hanye berpuas aty dengan penghantaran tok Fragrance yg Vp tempah je..kenape...sebab dye memenuhi sume kriteria diatas... itu barulah peniaga yang mahir... tol x???

ingat hak kite sebagai pembeli ye syg2 n chomel2..hehehe... sekian saje...

with love
 ~VP~



2 comments:

  1. thanks bab sudi kongsi info yang menarik k

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tq coz rase info VP nie menarikk... ini dari sudut pandangan je tau, ye lah skunk kite mudah leka... dan penjual harus menunjukkan sikap profesional dyeowng lam urus niaga jual beli nie...betol x..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...