Sunday, April 22, 2012

Asingkan SiComel

Assalamualaikum sume

oke... kali nie...nak cerite sikit sal bunny...."Asingkan Sicomel" kenape kene asing kan sicomel nie (bunny)
oke...nak tau kenape VP soh asingkan bunny korunk x???

sebabnye mane leh bukan mahram dok satu rumah kan...hehehehhe
xde la gurau jee..


sebabnye... rabbit jantan n betine yg sudah matang nie.. biasenye...akan "mate" (mengawan) lagy2 pulak si bunny jantan... memng time dye nak mengatai la dengan si betine nie....
sooo elok la rasenye di asingkan....
coz untuk pengetahuan korunk, bunny bole beranak lam 5-6 kali setahun tau...(haaa banyak x?)
sebab tu kalo penternak arnab nie, mudah je, dapatkan baby... coz bunny memng kerap mengandong...
n bunny betine boleh mengawan lagy lepas 24-48 jam melahirkan anak... (xpy x elok untuk kualiti bunny tesebot, kerana seelok2nye selepas 2-3 minggu kelahiran, baru leh mating lagi)

lagypown...bagy sesetengah orang yg hanye menjadi kan pemeliharaan arnab sebagai hobby x patot letakkan bunny2 berlainan jantina lam satu sangkar...nanty xterjage pulak anak2 dye yg bakal bunny anda lahirkan...
sooo bt perancangan awal oke, berape banyak bilangan yg korunk mampo jage...

macam VP, hanye membela, due ekor je rabbit nie (mule2, ade 3 ekor, mati seekor, tinggal la 2) ...n VP asingkan... sooo... kadang2 VP bagy dyeowng main same2 laaa.... x sangke lak bole mating.... so kenelah sediakan sangkar lebihan untok anak2 dye yang akan datang....

membele rabbit bukan sesenang memandang sahaje tau, coz perlukan komitmen kite terhadap penjagaan bunny tersebut... (mengikut pengalaman menjaga arnab selame 2 tahun lebih)


n untok pengetahuan korunk jugak jangke hayat bunny agak lame tau...bunny leh idop 6-9 tahun n mungkin lebih...so kene persiapkan diri tok menjaganye lam tempoh mase panjang tau ( tapy lom jage penyu or kure2 gergasi lagy, hidop sampai 200 tahun, heheheh)


sebab2 kenape, perlu asingkan bunny:
  1. mengawal populasi arnab berlebihan (takot x terjage)
  2. pergadohan mungkin berlaku, sekirenye rabbit tersebut bersikap mendominasi kawasan
  3. sekiranye bunny tu beranak, anak2 bunny tu mungkin dibunoh si jantan, kerana diangap musuh.

Info: Marmot@GP
pengasingan mengikut jantina tidak perlu dilakukan untuk GP kerana, kebiasaannye memng GP tinggal serumah, dan tidak mengandong sekerap bunny...GP jantan juga tidak akan membunoh si anak, malah akan menjage bersame, (namun ade jugak kes pembunuhan berlaku terhadap anak...) biasenye x laaa....



nampak x...saie asingkan sangkarnye...hehe...kat bawah tu betine, yg demok kelabu nie, jantan (VP letak bunny luar rumah coz, VP dok kuaters, xde tempat dh)

nie burniey "Buck"

nie "Bella Calamidades" ahahaha "Doe"


gare2 x asing...tgok dah bunting... tapy memng soh dye pregnent pown heheh... nak jual anaknye nanty kat BFF
heheheheheheh

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...